Financiën

Financiën

Het is overbodig om te vertellen dat het verstandig is om je eigen financiën op een rijtje te hebben. Wat gaat er in en wat gaat er uit? Niet alleen op dit moment, maar ook in de nabije toekomst. Hoe ziet je inkomsten- en uitgavenpatroon er volgend jaar uit? Om dit in kaart te brengen kun je je jouw inkomsten en uitgaven invullen in de ‘tabel maandfinanciën’ op de pagina downloads. Een superhandige tool om uit te zoeken voor hoeveel je een woning kunt huren! Als je de woning exclusief gas/water/elektra huurt, komen deze kosten er per maand bij. Het verschilt per aanbieder, gemeente en eigen verbruik hoeveel deze kosten zijn. Als je met meerdere personen gaat samenwonen moet iedereen de tabel invullen en zo kun je berekenen hoe hoog de huurprijs mag zijn in totaal.

Tip: Als je een gezamenlijke rekening wilt aanmaken, zorg dan dat je dit ruim van te voren doet en dat je er niet meteen heel veel geld op zet. Je kunt namelijk wel geld op de rekening zetten, maar het er nog niet afhalen als het nog niet geactiveerd is door de bank. Dit kan soms een tijd duren!

Het is wel belangrijk dat je afspraken maakt als je gaat samenwonen over geld. Leg dit desnoods vast op papier. Je kunt bijvoorbeeld een gezamenlijk pot of bankrekening nemen en hier elke maand geld in leggen waar je dan bijvoorbeeld boodschappen van haalt of spullen voor de woning. Ook kun je hier de vaste lasten van betalen zoals huur, gas, water, licht en tv/internet/telefoon abonnement.

Financiële tips:

  • Je kunt aan een uitzet makkelijk een paar duizend euro kwijt zijn. Begin op tijd met sparen! Het Nibud raadt u aan om elke maand minimaal 10% van je netto inkomen te sparen, zo bouw je een buffer op. Je kunt trouwens kijken of je nu al genoeg buffer hebt door de BufferBerekenaar te doen.
  • Pin per week een bepaald bedrag voor boodschappen, persoonlijke spullen e.d. Bijvoorbeeld 100 euro. Neem geen pinpas mee, zo kom je ook niet in de verleiding meer te kopen.
  • Koop eten voor een paar dagen. Maak ook grote porties en vries de helft in. Dit scheelt een hoop.
  • Koop houdbare producten zoals wc-papier en wasmiddelen altijd in de aanbieding. Dit soort producten zijn eens in de zoveel tijd in de aanbieding, dus kopen voor de volle mep is niet handig!
  • Inkopper: koop geen overbodige producten. Heb je echt die luchtverfrisser nodig die reageert op beweging, of is een normale verfrisser ook goed? (of is die luchtverfrisser sowieso niet nodig?)
  • Sommige bedrijven verhuren apparatuur als vaatwassers en koelkasten. Dit kost niet veel per maand, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit als je het koopt in plaats van huurt. Vooruit kijken helpt je bij het opzetten van een goede financiële situatie: een winst op korte termijn lijkt aantrekkelijk maar is het nooit!
  • Lijkt een aanbieding te goed om waar te zijn? Dan is dat waarschijnlijk ook zo. Let op verborgen kosten/gebreken!
  • Neem een spaarrekening met een zo hoog mogelijke rente (we weten dat dit goed zoeken is tegenwoordig, maar dit loont. Letterlijk!). Stort hier maandelijks een vast bedrag op zodat je spaarrekening groeit. Doe dit bijvoorbeeld nadat je je salaris binnen hebt gekregen. Je kunt dit bedrag dan ook niet meer in één keer uitgeven in de winkel.
  • Als je rekeningen niet kunt betalen, steek dan niet je kop in het zand. Er zijn vele televiesieprogramma’s met mensen erin die dat wel hebben gedaan. Ook al is het moeilijk: houd een positieve instelling ondanks het geldgebrek. Bel desnoods de desbetreffende instantie, en vraag om een betalingsregeling.
  • Neem geen creditcard om dingen te kunnen kopen die je eigenlijk niet kan betalen.
  • Houd inzicht: Via de site van je eigen bank kun je vaak je af- en bijschrijvingen downloaden en exporteren. Vervolgens kun je dit inlezen in een financieel computerprogramma. Hiermee kan je gemakkelijk bijhouden wat er in en uitgaat. Een voorbeeld van een dergelijk programma is ‘Tim’ van de ING, of het ‘Offline Rekening Overzicht‘.
  • Als je ergens werkt, maar daar niet genoeg verdient of je kunt daar niet meer uren werken is het beter een andere baan te zoeken (of er eentje bijnemen). Zo stijgt je inkomen en heb je meer te besteden! En als je dan toch van baan wisselt: zoek een baan die dichter bij je nieuwe huis is!

Gerelateerde blogs

Blog
Studiefinanciering tips

Studeren in Nederland is een spannende tijd vol nieuwe ervaringen, maar het kan ook een flinke aanslag op je portemonnee zijn. Studiefinanciering is daarom een

Blog
Budgetteren voor beginners

Heb je soms het gevoel dat je geld sneller verdwijnt dan dat het binnenkomt? Dat aan het einde van je geld nog een stukje maand