Sociaal huren

Sociaal huren

Naast particulier huren kun je ook via sociaal huren aan een woning komen. Je huurt zo’n woning via een woningbouwvereniging (meestal kan dit alleen in de gemeente waar je een binding mee hebt, bijvoorbeeld waar je al woont, werkt of studeert). Vaak moet je je inschrijven bij zo’n woningbouwvereniging en dan bouw je wachttijd op. Hiervoor moet je dus soms wel een paar jaar wachten. Het is slim om je alvast in te schrijven als je nog thuis woont zodat je al wachttijd opbouwt.

Als je uit huis gaat en meteen gaat werken in plaats van studeren, dan mag je niet teveel verdienen om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. Voorbeeld: Per 1 januari 2014 was de maximale netto huurprijs voor een sociale huurwoning € 699,48. Het maximale jaarinkomen (verzamelinkomen van jouw huishouden, kinderen niet meegerekend) waarmee je op een sociale huurwoning kunt reageren is vastgesteld op € 34.678. Verdien je meer, dan heb je geen recht op een sociale huurwoning. Deze regel geldt alleen voor nieuwe woningtoewijzingen, dus een lopend huurcontract blijft gewoon geldig.

Meer informatie over maximale huren en het systeem dat daarachter zit is te vinden op de site van de Rijksoverheid.

Voordelen:

  • Lage huurprijs
  • Grotere woning dan bij particulier wonen
  • Je mag er zo lang in blijven wonen als je wilt
  • Geen gedeelde voorzieningen

Nadelen:

  • Je moet je op tijd inschrijven
  • Lange wachttijden
  • Vaak in buitenwijken van de stad
  • Vaak alleen in eigen gemeente

Over het algemeen gaat de procedure bij een woningbouwvereniging als volgt:
Je schrijft je (meestal) online in op de site en vaak vragen ze een jaarlijkse, maandelijkse of eenmalige bijdrage. Per gemeente is de selectieprocedure verschillend, maar over het algemeen bouw je een wachttijd op. Als je geïnteresseerd bent in een huis of je wordt benaderd omdat je hebt aangegeven dat je interesse hebt kun je het huis gaan bezichtigen en bepalen of je het wilt of niet. Vaak worden er verschillende mensen benaderd, omdat niet iedereen het huis wilt, je moet dus vaak snel reageren en beslissen. Als je de eerste op de lijst bent en je wilt de woning hebben dan kan het huurcontract opgesteld worden en de sleuteloverdracht plaatsvinden.

Tip: Je kunt je natuurlijk altijd inschrijven bij een woningbouwvereniging terwijl je wel al in een eigen huurwoning woont. Je bouwt zo je wachttijd op waardoor je misschien over 4 jaar wel een eigen goedkope huurwoning kan krijgen.

Gerelateerde blogs

Blog
Studiefinanciering tips

Studeren in Nederland is een spannende tijd vol nieuwe ervaringen, maar het kan ook een flinke aanslag op je portemonnee zijn. Studiefinanciering is daarom een

Blog
Budgetteren voor beginners

Heb je soms het gevoel dat je geld sneller verdwijnt dan dat het binnenkomt? Dat aan het einde van je geld nog een stukje maand