Voorbereiding

Voorbereiding

Op de pagina ‘downloads’ is een checklist te vinden voor wat je allemaal moet uitzoeken en regelen voordat je gaat verhuizen. Dit zijn bijvoorbeeld zaken als je nieuwe adres doorgeven aan de gemeente en uitzoeken hoe de afvalinzameling gaat.

Voordat je gaat klussen, inrichten en verhuizen is het verstandig om eerst wat voorbereidingen te doen.

  1. De eerste stap is de gebreken opschrijven die je in de woning vindt. Als deze zeer ernstig zijn, geef ze dan door aan je huurbemiddelaar of huisbaas zodat deze ervan af weet en het kan maken. Denk bijvoorbeeld aan lekkage, een kapotte oven of erge scheuren in de muur. Zo kan hij jou niet erop aan kijken als je je woning weer verlaat dat jij dat hebt stukgemaakt. Anders krijg je misschien je borg niet terug. Meestal moet je je woning in de staat afleveren zoals jij hem ook kreeg. Check dit in je contract.
  2. Wat moet er allemaal aan de woning gebeuren? Is het al kant en klaar en hoef je alleen maar meubels erin te zetten, of moet er nog van alles geklust worden? Maak een lijstje met zaken die je wilt aanpassen, wat je moet kopen en wat je precies moet doen. Op deze manier maak je een planning met wat er eerst moet gebeuren. Anders loop je als een kip zonder kop rond.
  3. Maak een klusboodschappenlijst met wat je allemaal nodig hebt om te klussen zoals verf en schroeven. Anders moet je soms wel vier keer heen weer naar de bouwmarkt. Wellicht kun je ook wel materiaal lenen van familie of vrienden zoals een boor of een schuurmachine.
  4. Bedenk ook wat voor stijl je je woning wilt geven. Kijk naar welke meubels je al hebt, welke je nog moet kopen en waar je ze neer wilt zetten. Je kan hier dan ook rekening mee houden tijdens het klussen.
  5. Vraag rond wie er wil helpen klussen en schoonmaken in je woning. Bepaal een dag of weekend en ga met zijn allen klussen. Geef iedereen een taak, zodat niemand elkaar voor de voeten loopt. Mensen die niet zo handig zijn, kunnen bijvoorbeeld wel schoonmaken en voor eten en drinken zorgen.
  6. Leg een geldbedrag opzij voor het klussen en het kopen van meubels. Een ‘verbouwing’ kost altijd meer dan je denkt. Je zal zelf moeten inschatten hoeveel je opzij moet leggen. Denk niet alleen aan de verf zelf, maar ook aan hulpmiddelen zoals kwasten, rollers en afplakband.

Tip: Hou bij het verhuizen een doos of tas apart waarin je spullen stopt die je op de eerste dag nodig hebt. Dan hoef je niet alle dozen af te zoeken naar belangrijke papieren, je toilettas, wc papier, ondergoed of je telefoonlader.

Tip: Het kan zijn dat je een huis gaat huren dat al door meerdere mensen is gehuurd. Veel mensen maken extra sleutels voor familie of vrienden, verhuizen, en hebben dan nog de sleutels van jouw voordeur! Om dat te voorkomen adviseren we dat je een eigen cilinder koopt en die in je voordeur zet. Dit heeft twee voordelen: vreemde mensen kunnen niet meer je huis in, en als je gaat verhuizen neem je je eigen cilinder gewoon mee en hoef je niet weer allemaal sleutels te laten bijmaken voor anderen 🙂

Gerelateerde blogs

Blog
Studiefinanciering tips

Studeren in Nederland is een spannende tijd vol nieuwe ervaringen, maar het kan ook een flinke aanslag op je portemonnee zijn. Studiefinanciering is daarom een

Blog
Budgetteren voor beginners

Heb je soms het gevoel dat je geld sneller verdwijnt dan dat het binnenkomt? Dat aan het einde van je geld nog een stukje maand